.

Historiaa ja nykypäivää

Trollin Otso

American Curl:in korvat ovat lunnon mutaation tuottama ominaisuus. Monet tuntevat jo tarinan vuodelta 1981, jonka mukaan löytökissa Shulamit sai 4 pentua. Näistä 2:n pennun korvat kääntyivät muutaman päivän ikäisenä hassusti taakepäin.

Nykypäivää:

Suomessa rekisteröidään vuosittain keskimäärin n. 50 American Curlia. Luvussa ei ole mukana muihin kattojärjestöihin rekisteröidyt, vaan ainoastaan Suomen Kissaliitton kuuluvat. Suomeen on tuotu vuosittain myös muutama ulkomailta tuotu yksilö. Suomalaiset Curlit ovat pärjänneet kansainvälisillä kissanäyttely areenoilla todella hienosti. Syystä olemme ylpeitä suomalaisista American curleistamme ja kasvatustyömme tuloksista.

American Curlit ovat toimeliaita ja aktiivisia kissoja.  Niille voi hyvin opettaa temppuja ja harrastaa vaikka kissa-agilityä. Vuoden 2012 paras agilitykissa onkin rodultaan American Curl: Siriuksen Eerocurl, jonka veljeni Janne omistaa.

Curlit sopivat oikein hyvin lapsiperheeseen, koska pitävät leikkimisestä ja seurustelusta. American Curl ei ole äänekäs tai puhelias, kuten joidenkin rotujen kissat tyypillisesti ovat. Monien maukumisääni on hiljainen.

American Curlit ovat verrattain terve rotu. Perinnöllisiä sairauksia ei ole suuremmalti tiedossa. Pienen ja verrattain uuden rodun haasteita ovat sukusiitoksen vähentäminen, uuden geenimateriaalin saaminen rotuun.

Kasvatustyö vaatii suunnitelua ja matematiikkaa.

Ongelmista: American Curleilla on jonkin verran hammassairauksia, joihin perinölliset tekijät vaikuttavat olevan osatekijänä. Hampaiden huolto vaativat tarpeen mukaan vuosittaista huoltoa, sekä etenkin ennaltataehkäiseviä toimenpiteita, kuten päivittäinen hampaiden harjaus ja ravitsemukselliset valinnat. Hammasongelmat ovat nykyisin kissoilla hyvin yleisiä, eikä kyse ole pelkästään rotukissojen tai American Curlien riesasta.

Korviin kertyy vaikkua yksilöllisesti. Toisille enemmän, toisille vähemmän tai ei juuri lainkaan.

Vanhin perheemme American Curl on nyt 8-vuotias. Ainuttakaan korvatulehdusta ei ole tähän mennessä ollut. Korvia putsaan satunnaisesti, lähinnä kun olemme menossa näyttelyyn tai turkin pesun jälkeen. Toisaalta nykyään curlien korvat ja samalla korvakäytävät ovat saatu suuremmiksi, joka sinällään edesauttaa esim. korvakäytävän ilmastointia.

Trollin Hanno kissa-agilityssä Kuva: Jan Nyström