UDMURTIA ja VENÄJÄN METROPOLIT

Enemmän Udmutian ja Venäjän metropolien kuvia ja matkakuvaraportti pdf-muodossa osoitteessa http://sakuva.kuvat.fi/

UDMURTIA   ja 

VENÄJÄN METROPOLIT

Kun alkuvuodesta 2012 kerroin lähteväni Udmurtiaan, ei kukaan tiennyt missä se on. Sitten Venäjä valitsi euroviisuedustajakseen udmurtialaisen Buranovskie babuski -mummokuoron. Nyt lähes kaikki tietävät Udmurtian olevan suomalais-ugrilaisten sukulaistemme tasavallan Venäjällä lähellä Uralia. Paikan päällä osoittautui, ettei mummokuoroperinne rajoitu vain yhteen kylään, vaan joka kylässä näytti olevan vähintään yksi kuoro. Udmurtia on toki paljon muutakin. Sukulaiskansamme elämään vaikuttavat edelleen myös luonnonuskonnot. Toisaalta Udmurtian pääkaupunki Iževsk on nykyaikainen teollisuuskaupunki, jonka monet tuotteet ovat maailmankuuluja.

Udmurtian junamatkan vaihtoasemat antoivat mahdollisuuden päivittää kolmen miljoonakaupungin, Pietarin, Kazanin ja Moskovan, kuvia digiaikaan. Junamatkoilla pohjoisella ja eteläisellä reitillä tallentui muistikorteille näkymiä niin maaseudulta kuin isoista ja pienistä asutuskeskuksistakin.

Allegrolla Pietariin

  Junamatka Helsingistä Pietariin kestää nopealla Allegro-junalla vain kolme ja puoli tuntia. Rajamuodollisuudet hoidetaan matkan aikana, joten raja ylitetään ilman pitempiä pysähdyksiä. Ainoa pysähdys oli Viipurissa. Lahden ylittävältä rautatiesillalta sai hyvän kuvakulman jo aiemmin tutuksi tulleille Viipurin tunnuskohteille.

  Pietariin saavuttua oli aikaa viisi ja puoli tuntia seuraavaan junaamme. Kun matkatavarat oli siirretty Suomen asemalta Laatokan asemalle, oli todettava, että aika riitä vain yhteen helposti saavutettavaan kohteeseen. Valitsimme yhden metroetäisyyden päässä olevan Aleksanteri Nevskin aukion. Sen tunnetuin kohde on Aleksanteri Nevskin luostari, joka on yksi neljästä vanhan Venäjän Lavra-arvonimen saaneista suurista luostareista. Muut ovat Moskovassa, Kiovassa ja Pihkovassa. Aukio on Pietarin pääkadun Nevski Prospektin toinen pää. Sieltä Moskovan asemalle johtavaa osuutta kutsutaan Vanhaksi Nevskiksi.

KUVA
Aleksanteri Nevskin lavra ja sen pääkirkko Pyhän Kolminaisuuden katedraali. Vanhan Nevskin liikennettä
.
Olhavan päärautatieasema ja Zelenetskin Pyhän Kolminaisuuden luostari Leningradin oblastissa.

Siperian rataa Udmurtiaan

  Pietarista lähdimme Baikal-junalla yli vuorokauden kestäneelle matkalle legendaarisen Siperian radan yhtä haaraa Udmurtiaan. Iltapäivän ja illan mittaan vaihtelivat Leningradin oblastin maisemat luonnosta kyliin ja pikkukaupunkeihin. Pysähdyimme suomalaisillekin tutuissa Olhavan ja Tihvinän kaupungeissa.

Moskovasta tätä kautta tulevaan Siperian radan haaraan yhdyimme yöllä. Aamulla herätessäni olimme Mantugovon asemalla Kostroman oblastissa. Asemalaiturilla paikalliset naiset ja jotkut miehetkin kaupustelivat marjoja ämpäreistään. Vaihtelevien kylä- ja maaseutumaisemien jälkeen saavuimme oblastin toiseen, edellistä suurempaan Šarjan kaupunkiin.

KUVA
Junaemäntämme Šarjan asemalla ja kylämaisemaa Kostroman oblastissa.
Kirovin asemalaituri on kuin basaaritori. Vjatkajoki Kirovin oblastissa.

Pian Šarjan jälkeen ylitimme taas rajan ja saavuimme Kirovin oblastiin. Lukuisten ikkunassa vilahdelleiden kylien jälkeen saavuimme pienelle Shabalinon rautatieasemalle, jossa odottelimme melko kauan vastaantulevia junia. Seuraava asemarakennus olikin sitten melko massiivinen. Tulimme Kotelnitšiin, jossa yhdyimme vanhaan Vladimirista tulevaan Trans-Siperian päärataan. Kaupungin jälkeen ylitimme ensimmäistä kertaa Vjatka-joen ennen saapumistamme oblastin pääkaupunkiin, lähes puolen miljoonan asukkaan Kiroviin. Se olikin viimeinen pysähdyksemme ennen Udmurtiaa.

Pohjois-Udmurtia

KUVA
Glazovin Vapaudenaukiota hallitsee Kristuksen kirkastumisen kirkko.

Idnakarista on mahtavat maisemat eri suuntiin. Kuvatuin oli kuitenkin komea sateenkaari, joka kiinnosti myös paikallisia.

Jundan besermankylää ja iltaelämää aurigonlaskun aikaan.

Oppaanamme toiminut besermannainen Jundan kunnantalon edustalla.

Saavuimme Glazoviin, Pohjois-Udmurtian tärkeimpään ja yhteen tasavallan suurimmista kaupungeista, yllättävän rankkasadekuuron piiskatessa meidät märiksi. Kaupungin laidalla on ollut muinaisugrilaisten kyläyhteisö Idnakar. Siellä ei vielä ole mitään muuta kuin maisemaa, mutta museo on suunnitteilla. Nyt vanhan kulttuurin kätkevää kumpua kuvatumpi olikin sateen jälkeinen mahtava sateenkaari.

Glazovista matka jatkui hieman etelämmäksi Jundan besermankylään. Besermanitovat udmurtteihin kuuluva etninen ryhmä, jonka kieltä pidetään udmurtian murteena. Nykyään heillä on alkuperäiskansan asema. Kylän museossa tutustuimme heidän historiaansa ja elämäänsä käsitöineen ja ruokakulttuureineen.

Yöksi tulimme piirikeskus Kezin laidalla olevaan majapaikkaamme, jossa majoituimme kahdeksi yöksi mm. paikalliseen luhtiaittaa muistuttavaan kenosiin.

Seuraavana päivänä meidän piti mennä Kamajoen alkulähteille, mutta viime päivien rankkasateet olivat moukaroineet sinne johtavat tiet ajokelvottomiksi. Ohjelmamme suuntautui nyt naapuripiirin keskukseen Debjosyyn. Sen edustalla on udmurttien pyhä vuori Baygurez. Siellä saimme tutustua luonnonuskonnon harjoittamiseen ja nauttia musiikkiesityksistä. Pyhän vuoren nautintoihin kuului myös leipä ja pontikka.

Pyhältä Baygurez-vuorelta siirryimme Debjosyn keskustaan. Täydennettyämme henkilökohtaisia ruoka- ja ennen kaikkea juomavarastojamme tutustuimme käsityökeskukseen, jossa saimme tutustua myös käsitöiden tekoon.

Matkalla majapaikkaamme nautimme lounaan Kezin keskustassa, jossa katseet ja objektiivit suuntautuivat myös taidokkaisiin puuveistoksiin.

KUVA
Gostinyza Dvor Shibizan majatalon majoitustiloista osa sijaitsi kenos-aitassa.

Majatolon nuorempää isäntäväkeä

Vanhauskoisten venäläisten Kamuski-kuro lauloi ja leikki kuulijoidensa kanssa, jonka jälkeen udmurttimummojen Kubanza-kuoro lauloi sydämensä kylluudestä, samoin nuorempien Elävä Lähde-duo.

KUVA
Shamaanin johdolla saimme tutustua luonnonuskonnon harjoittamiseen pyhällä Baygurus-vuorella.

Debjosyn käsityökeskus piirikeskuksen keskustassa.

Siperian tien varrella Bazkejevossa on museo vankien välimajoituspaikassa.
Näin vankeja kuljetettiin Siperiaan ennen rautatien valmistumista.

Majapaikassamme meitä jo odotti illan ensimmäinen mummokuoro. Se oli vanhauskoisten venäläisten Kamuski-kuoro Kaman alkulähteiltä. Jäi hieman epäselväksi miten he pääsivät tulemaan sieltä ajokelvottomien teiden takaa.

Vanhauskoisten musiikkiesityksen ja seura- ja piirileikkien vielä kestäessä saapuivat luoksemme seuraavat esiintyjät, udmurttimummojen Kubanza-kuoro. Sama meno jatkui koko illan illallista myöden, kun esiintyjiin liittyi vielä nuorten Elävä lähde -duo. Saunan jälkeen maistuikin jo yöuni.

Seuraavana aamuna matkamme jatkui lounaaseen. Läheisellä lähteellä täytimme vesipullomme raikkaalla vedellä. Ajoimme Igran piirikeskuksen kautta Bazkejevoon, jossa on Siperiantiemuseo ainoassa alkuperäisenä säilyneessä vankilarakennuksessa.

Saapuessamme paikalle oli kahlevankien kuljetus selleihin juuri menossa. Sisällä mekin saimme osamme vankimuonasta, puuroa ja leipää.

Paluumatkalla nautimme lounaan Igran pikkukaupungissa (tai isossa kylässä). Pysähdyimme vielä läheisessä Sundurissa, jossa tutustuimme Udmurtian kulttuurikeskukseen ja museoon.

KUVA
Udmurtian kulttuurikeskus Sundurissa Idkan piirissä. Kulttuurikeskuksen kenos ja henkilökuntaa.

Votkinsk sijaitsee suuren tekojärven rannalla, samoin synnyinkotiansa valvova Tsaikovski.

Pääkaupunki ja Keski-Udmurtia

Matkamme jatkui Keski-Udmurtiaan. Ajoimme Jakšur-Bodjan piirikeskuksen läpi etelään, kunnes pääkaupunki Iževskin kehätieltä suuntasimme itään Udmurtian suurimpiin kaupunkeihin kuuluvaan Votkinskiin. Kaupungin sijainti on kaunis suuren tekojärven rannalla. Kuuluisa se on kuitenkin säveltäjä Pjotr Tšaikovskin synnyinkaupunkina. Hänen lapsuudenkodissaan on Tšaikovski-museo, joka luonnollisesti oli meidänkin vierailumme syy. Kahdeksi seuraavaksi yöksi palasimme pääkaupunki Iževskiin, jossa meillä olikin matkan ainoa hotellimajoitus.

Iževsk on hieman Helsinkiä suurempi metalliteollisuuskaupunki, jonka varmaan tunnetuin tuote on Kalašnikovin rynnäkkökivääri, jonka hän suunnitteli juuri Iževskissä. Aseen ”ansioluettelo” maailman yleisimpänä aseena ei välttämättä ole mieltä ylentävä. Kaupungin toinen kuuluisa tuotemerkki on autoja ja moottoripyöriä valmistava IŽ (ИЖ). Suomessa sen moottoripyöriä myytiin aikoinaan IC -merkkisinä.

KUVA
Udmurtian parlamentti ja kansallismuseo Udmurtian pääkaupungissa Iževskissa.
Iltavalaistu Mikaelin katedraali ja lähinaapurinsa Kalashnikovin asemuseo.

Pieni aamulenkki Pushkinin, Kirovin ja Karl Maxin katujen kautta toi ooppera- ja balettiteatterin, kulttuuritalon ja ostoskeskusten reunustamalle Keskusaukiolle, jonka kulmassa hotellimmekin sijaitsi parlamentin naapurissa. Itse aukiota elävöittivät veistokset, kukkaistutukset ja lukuisat myyntikojut.

Päivän ohjelma alkoi tutustumisella Udmurtian kansallismuseoon. Hyvin järjestetyn museon kokoelmista löytyivät myös ensimmäisen Udmurtian päivämme kohteesta, Idnakarin muinaisasumuksesta löydetyt koristeelliset esineet. Museon jälkeen ajettiin tekojärven rannalle.

Iževskistä etelään

Pääkaupungille omistetun aamupäivän jälkeen suuntasimme iltapäiväksi Karamas-Pelgan kylään Etelä-Udmurtiaan. Sielläkin oli mummokuoro vastassa. Udmurtian kulttuurikeskuksessa nautimme pitkän lounaan. Ulkona leikittiin ja laulettiin tutustuen isäntiemme kulttuuriin. Häänäytelmä esitettiin suomalaisvoimin. Lopuksi paistettiin ulkona lettuja.

KUVA
Ohjelmallinen iltapäivä pitkine lounaineen Karamas-Pelgan kulttuurikskuksessa.

Euroviisumummojen Buranovo

Paluumatkalla pysähdyimme Euroviisukisassa komeasti kakkoseksi yltäneen mummokuoron kotikylässä Buranovossa. Mummot olivat kiertueella Kaliningradissa, mutta kylän kulttuuriin tutustuimme huopataiteilija Alexander Pilin ateljeessa. Buranovon uusi kulttuuritalo oli valmistumassa ja mummojen tuella valmistuva uusi kirkkokin oli saanut jo kivijalan.

Takaisin pääkaupunkiin

Iževskin viimeisen aamupäivän ohjelmana oli tutustuminen kahteen naapurukseen. Mikaelin (Mihailin) katedraali on uudempi pääkaupungin kahdesta katedraalista. Sen esikuvina ovat olleet Moskovan Punaisentorin Pyhän Vasiliuksen katedraali sekä Aleksanteri II:n murhapaikalle rakennettu Pietarin Verikirkko.

Katedraalia vastapäätä sijaitsee Mihail Kalašnikoville omistettu asemuseo. Hän suunnitteli Iževskissä mm maailman tunnetuimman aseen, Kalašnikov AK-47 –rynnäkkökiväärin. Iževskin asetehtaalta on lähtenyt maailmalle myös muita tunnettuja merkkejä, mm Baikal-haulikot.

Naapuruudesta huolimatta museon sivuilla vakuutetaan:

Please note that the St. Mikhail Cathedral wasn't named after Mikhail Kalashnikov!

Uskottakoon, sillä katedraali valmistui 12 vuotta ennen Kalašnikovin syntymää.

Taas Etelä-Udmurtiaan

Kohteemme Etelä-Udmurtiassa oli Malaja Purgan piirikeskus. Lounaan jälkeen tutustuimme kirjastotalon käsityökeskukseen ja sen jälkeen laajaan puuveistospuistoon.

Viimeistä Udmurtian iltaamme vietimme Orlovon kylässä, jonne meidät toivotti tervetulleiksi jo totuttuun tapaan mummokuoro. Tutustuimme eteläudmurtialaiseen kulttuuriin monipuolisesti. Perinneohjelmassa oli käsityötä, musiikkia, leikkiä, ruokaa ja juomaa. Tutustuimme myös uhrilehtoon. Viimeiseksi yöksi majoituimme perheisiin. Meidän isäntänämme olivat tunnetun hiihtäjän Maksim Vylegžanin vanhemmat. Hänen siskonsa Olga toimi tulkkinamme. Hän opiskelee suomen kieltä Tarton yliopistossa.

KUVA
Orlovon kylän vieraanvaraiset vastaanottajamme ja mummot langan kerintätyössä.
Malaja Purgan puuveistospuisto ja Udmurtian rajamonumentti Jumjassa Tatarstanin rajalla.

Bussilla Tatarstaniin

Udmurtiasta matkasimme bussilla Pohjois-Tatarstanin poikki tasavallan pääkaupunkiin Kazaniin. Öljyllä rikastuneen Tatarstanin pääkaupunki kuuluu Venäjän miljoonakaupunkeihin. Kazanin federaatioyliopisto (entinen valtionyliopisto) on Venäjän toiseksi vanhin ja yksi maineikkaimmista. Sen tunnettuja opiskelijoita olivat mm. Leo Tolstoi ja Vladimir Lenin.

Loppupäivä Kazanissa

Kazan ei ollut minulle uusi kokemus, sillä 14 vuotta sitten olin Kamera-lehden kuvausmatkalla Tatarstanissa, lähinnä Volgan-Kaman kansallispuistossa, mutta muutaman päivän myös Kazanissa.

Kazaniin tultiin Nikolai Jeršovan katua, joka jatkui Karl Marxin katuna kaupungin ytimeen eli Kremlin muureille saakka. Tällä pitkällä katuosuudella sijaitsevat monet kulttuurin ja sivistyksen tärkeät laitokset, kuten Tupoleville omistetun teknisen yliopiston rakennuksia, taidekoulu, valtion taidemuseo ja ooppera- ja balettiteatteri. Lounaan nautimme maatalouspalatsissa, jonka edustalla myös hääpari osoitti rakkauttaan. Palatsilta avautui mahtava panoraama Kremliin moskeijoiden minareetteineen ja kirkkojen torneineen.

Paikallisoppaan johdattelemina tutustuimme aluksi Bogoroditskijn luostariin, jonka pääkirkon vetonaula on kuuluisa Kazanin jumalanäidin ikoni. Pysähdyimme myös Fuksin aukiolla. Tämän saksalaista alkuperää olleen tiedemiehen patsaan erikoisuus on kuvanveistäjän hänen kävelykeppinsä päähän tekemä taiteilijan omakuva. Puistosta avautui myös näköala Kazanka-joelle ja sen pohjoisrannalle.

Kaupunkiajelulla kiersimme myös nykyeliitin valtakeskittymän Vapaudenaukion, jonka varrella sijaitsevat tasavallan parlamentti, kaupungintalo, kansallinen konserttisali ja ooppera- ja balettiteatteri sekä kookas Leninin patsas.

Kiertoajelu toi silmien eteen lukuisia moskeijoita ja kirkkoja sekä muita arkkitehtonisesti merkittäviä rakennuksia. Pysähdyimme kaupungin vanhimman moskeijan al-Mardzanin luona sekä aikoinaan Lenin-museoksi rakennetulla Tatarstanin kulttuurikeskuksella. Reitti kulki myös Kazanin maineikkaan yliopiston kautta.

Poikkesimme vielä vanhaan puurakennustyyliin tehdyssä viihdekeskus Tugan Avylymissa ennen Kazanin päänähtävyyttä, UNESCOn maailmanperintöluetteloonkin kuuluvaa Kremliä.

KUVA
UNESCOn maailmanperintöluetteloon kuuluva Kazanin Kreml ja sen uusi päämoskeija Kolşärif.

Tatarstanin parlamentti pääkaupungin Vapaudenaukiolla ja maineikas federaatioyliopisto.

Kazanin Kreml on Kazanka-joen suulla paikassa, jossa joki laskee Volgaan. Sitten viime käyntini on Kremlin muurien sisäpuolelle rakennettu mahtava Kolsärifin moskeija paikalle, josta Iivana Julma purkautti silloisen suurmoskeijan puoli tuhatta vuotta sitten. Tuhottuaan Kremlin kaikki moskeijat rakennutti Iivana tilalle ortodoksikirkkoja, joista huomattavin on Marian ilmestyksen katedraali. Museoiden ja molempien uskontojen tärkeimpien temppeleiden lisäksi Kremlin muurien sisäpuolella asustelee myös Tatarstanin presidentti.

Myöhään illalla jatkoimme matkaamme yöjunalla Moskovaan.

Päivä Moskovassa

Moskova on ehtinyt tulla tutuksi monilla matkoilla neljän vuosikymmenen ajalta. Edellinen käynti ajoittui kuitenkin viime vuosituhannen loppuvuosille, joten kuvien päivittäminen digiaikaan oli täälläkin paikallaan.

Juna saapui aamulla Komsomolskajan aukion laidalla sijaisevalle Kazanin rautatieasemalle. Aukiolla on myös kaksi muuta asemaa, Jaroslavin asema ja Leningradin asema, jolta matkamme jatkui myöhään illalla Pietarin kautta Helsinkiin. Siirsimme tavaramme lähtöasemamme säilytykseen ennen kuin lähdimme metrolla kaupungin ydinkeskustaan. Aikaa pääkaupungille oli koko päivä, sillä yöjunamme lähtisi vasta iltakymmeneltä.

Juuri saneeratulta Bolšoi-teatterilta kävelimme Moskovan sydämeen Punaiselle torille ja Kremlille.

Oli lauantai, joten pääkaupunki oli täynnä häähumua. Liikkeellä olivat lähinnä morsiamet, jotka soivat valloittavan hymynsä myös tuntemattomalle valokuvaajalle. Hieman sateinen sää ei tuntunut haittaavan menoa myöskään Punaisella torilla, jossa turistit kuvauttivat itseään milloin minkin tunnetun kohteen edessä. Tavaratalo GUM on ollut jo parikymmentä vuotta hienoimpien länsieurooppalaisten tavaratalojen luokkaa, myös hinnoiltaan. Sen sisätilojen viehättävät kuvakulmat eivät kuitenkaan maksaneet mitään.

Moskva-joen sillalta avautuivat hyvät kuvakulmat niin Kristus Vapahtajan uudelleen rakennetulle katedraalille kuin valtionyliopistollekin.

Kremlin edusta tuntemattoman sotilaan haudan ikuisine tulineen ja kunniavartiosotilaineen oli kuin silloin ennen. Itse Kremlin sisäänpääsystä myöhästyimme, syynä liian varhainen sulkemisaika valoisana kesäiltana.

Illan suussa kävelimme kävelykatu Arbatille, joka on jo muutaman vuosikymmenen ollut taiteilijoiden ja turistien suosima ajanviettopaikka.

Kesäillan jo pimetessä palasimme Komsomolskajan aukiolle, jonka Leningradin asemalta kotimatkamme alkoi.

KUVA

Punainen tori Kremliltä Pyhän Vasilin katedraalille ja vahdinvaihto tuntemattoman sotilaan haudalla.
Moskva-joki valtionyliopistolle ja iltavalaistu Komsomolskajan aukio hotelli Leningradille.
 

 

Udmurtia ja Venäjän metropolit 11-19.8.2012

 

Teksti ja kuvat: Sakari Niemi

 

http://sakuva.kuvat.fi/

http://www.123kotisivu.fi/sakuvia

http://sakuva.blogspot.fi/