TOIPUVA SAARIVALTIO SRI LANKA

TOIPUVA SAARIVALTIO SRI LANKA

Pari viikkoa kierreltiin tsunamista ja sisällissodasta vähitellen toipuvaa saarivaltakuntaa. Kohteisiin sisältyi kuusi maan kahdeksasta UNESCOn maailmanperintökohteesta ja seitsemännettäkin sivuttiin, joten kamera joutui ylitöihin.

Äärinationalistisen ja ääribuddhalaisen maan väärä vähemmistöpolitiikka johti vuosikausien sisällissotaan, jonka sotarikoksista suuri osa on vielä tutkimatta. Jo muinaisten kuningaskuntien tavoitteena oli yksi kansa, yksi kieli, yksi uskonto. Onneksi tämä ei koskaan onnistunut, vaikka pyrkimystä siihen on edelleenkin tässä tänään varsin monikulttuurisessa maassa.

Kansakunnan väestöryhmien välistä vihamielisyyttä käyttivät vuosisatoja hyväkseen myös eurooppalaiset valloittajat, portugalilaiset, hollantilaiset ja britit osoittaakseen valkoisen rodun ylemmyyttä muihin rotuihin.

Sri Lanka tunnetaan nykyisin tsunamin ja sisällissodan lisäksi merkkivaatteiden halpatuotantomaana sekä Ceylon-teestä, jonka historia ulottuu vain brittikauteen saakka.

Kameran muistikorteille tarttui neljän uskontokunnan temppeleitä, niin muinaisten pääkaupunkien raunioita, kuin tämän päivän vilkkaita kyliä ja kaupunkejakin, maaseutua riisinviljelystä teentuotantoon sekä käsityöläisiä työssään ja koululaisia valkeissa koulupuvuissaan. Osansa muistista vei myös maan luonto. Runsaseläimistöiset kansallispuistot etenkin monine lintulajeineen pitivät kameran aktiivisena.

Suomesta lähdettäessä kevät otti jo askeleita kohti kesää. Niinpä paluu takatalven yllättämään kotimaahan herätti uuden kaukokaipuun.

Kuvat

  1. Yllättävän viihtyisäksi osoittautuneen Colombon katukuvaa hallitsee kolonialismin ja rahavallan arkkitehtuuri sulassa sovussa.
  2. Sigiriyan yläkaupungin palatsiraunioiden kuvaaminen edellytti 1200 porrasaskelman kipuamista. UNESCOn maailmanperintökohde
  3. Kandyn Hampaan temppeli on maan pyhin. Siellä väitetään säilytettävän Buddhan kulmahammasta. Ei ole tietoa, onko näitä Buddhan hampaita maailman temppeleissä yhtä paljon, kuin Mohammedin partakarvoja moskeijoissa tai Jeesuksen ristin paloja kristillisissä kirkoissa. UNESCOn maailmanperintökohde
  4. Portugalilaiset rakensivat ja hollantilaiset laajensivat Gallen linnoitusta. Linnoitus ja sen suojassa oleva vanha kaupunki kuuluvat UNESCOn maailmanperintökohteisiin.
  5. Pinnawalassa on maailman ainoa norsujen orpokoti.
  6. Ceylonin teen lehtiä poimivat edelleen lähinnä tamilinaiset, joita jo britit aikoinaan toivat työvoimaksi plantaaseille.
  7. Riikinkukon levittämä pyrstö kiinnosti enemmän kuvaajia, kuin varsinaista kohdettaan, joka taustalla astelee verkkaisesti poispäin.
  8. Mount Lavinian uimaranta Colombon eteläpuolella on varsin ruuhkainen.
  9. Heti hotelli Mount Lavinian yksityisrannan aidan takaa alkaa srilankalainen todellisuus.
  10. Nykykoululaisille opetetaan toisten kunnioittamista. Toivottavasti se auttaa heidät saamaan aikaisempia sukupolvia rauhanomaisemman tulevaisuuden.