Orvokki, lehdokki, vuokko ja moni muu

Maanantaina 15/6 2015.

Kevät on ollut oikea tulppaanien kevät! Ne ovat jaksaneet kukkia pitkään viileän sään ansiosta. Jos me kasvattajat aika ajoin palelimme, niin sen sijaan saimme nauttia kauan tulppaanien ja myös muiden kevätkukkien loistosta. Helteellä se olisi ollut ohi muutamassa päivässä. Nyt laskin, että eräät kukat jaksoivat pitää terälehtensä kokonaisen kuukauden. Onkohan se ennätys? Nyt niiden aika alkaa olla ohi. Vielä kukkivat myöhäiset liljatulppaanit. Sitten ne vaipuvat lepoonsa ja keräävät voimia ensi vuoden kukintaan. Tulppaanien myötä taisi mennä kevätkin taas muistojen joukkoon ja olemme huomaamattamme siirtyneet kesään! Hyvää kesää kaikille!

Pienemmässä kuvassa koreilee ripsureunoineen Daytona-tulppaani ja isossa yläpuolella niitä on morsiusangervon seurana. Eivätkö ne näytäkin ihan morsiamilta valkoisissa hameissaan? 

"Olen Triulf-tulppaani Ronaldo. Nummentonkija istutti meitä tähän viime syksynä. Hyvä tässä on ollut kasvaa."
"Minä olen liljatulppaani. Meitä tulppaaneja on niin monen näköisiä. Minä kukin viimeisenä, silloin kun muut jo valmistautuvat lepokauteen."
"Tulppaani minäkin olen. Jotkut ovat sanoneet, että muistutan ruusua,"
"Kyllä minä Angeliquen sukua olen, vaikkakin sivusipulista kasvanut", on Nummentonkija kertonut.
Punaista ja sinistä rinnakkain.
Keltaisten tulppaanien ja helmililjojen naapuruutta.
On kevään keltaisten kukkien joukossa muutama punainenkin. Tässä kukkii ns. kasvitieteellinen tulppaani, joiksi sanotaan näitä pieniä alkuperäislajeja. Yksi kaikkein ensimmäisistä on tämä persian tulppaani (Persian pearl.)
Mukulaleinikit ja scillat kukkivat rinnan.

Varhainen kevätkukkija on Suomessa luonnonvarainen mukulaleinikki (Ranunculus ficaria).  Sen keltaiset kukat tuikkivat vähän sydäntä muistuttavien lehtien lomasta. Lehtien tähden sitä kai jossakin päin sanotaan "sydänruohoksi". Se lisääntyy nopeasti juurimukuloillaan ja on siksi saanut myös "maapähkinä"-nimen. Niitä ei sentään pidä mennä maistelemaan, sillä mukulaleinikki on myrkyllinen. Se on ihan kaunis maanpeitekasvi keväällä. Kukittuaan sen lehdetkin häviävät ja paikka jää tyhjäksi. Kannattaakin istuttaa sen eteen ja joukkoon joku myöhemmin kukkiva kasvi, joka sitten peittää rumaksi jääneen maan.

Valkovuokot ja kevätvuohenjuuret kukkivat tammen ja vanhojen omenapuiden alla.
Humalakasvusto 9/5 2015.

Humala taitaa olla kasvi, jonka kasvunopeus päihittää muut. Olemme mitanneet, että kauniina päivänä se ehtii venyä jopa 18 sm. Sen versot työntyvät mullasta jo varhain ja alkavat kiivetä ylöspäin, kun vain saavat salon, tai narun, jonka ympärille vartensa kiertävät. Entisinä aikoina talonpojilla oli velvoite kasvattaa humalaa oluen valmistusta varten. Humalakasvusto, tappo, olikin joka talolla usein saunan päädyssä. Kun pakkoa ei enää ollut, jatkettiin tapon hoitoa silti. Humalan emiyksilöiden hedelmät, kävyt, ovatkin hyviä kotikaljan ja siman mausteita. Kauniskin se on kuistin, tai portin  pielessä. Minun kuvassani humala jo kiireesti vaatisi tukinarut. Ensi kesä kuitenkin on sille nyt "luppoaikaa", kun talon seinä on tarkoitus uusia. Olkoon nyt tämä kuva muistona sen kasvusta tällä kertaa. Vuoden kuluttua saa se jälleen kiivetä entiseen malliin.

Vappuna 2015 kukkivat narsissit jälleen.

Kevät kasvattaa jälleen kukkia, paitsi kaikkialle luontoon, myös pihalle ja puutarhaan, jonne niitä on istutettu. Joukkoon ilmaantuu luonnonvaraisia kasveja, hartaasti toivottuja ja niitä, joista ei niin välitettäisikään. Puutarhuri on iloissaan, kun huomaa uuden sinivuokkosuppaan kasvaneen pensaan suojaan, valkovuokkojen levinneen nurmikolle ja keltavuokkojenkin kasvuston laajentuneen. Juolavehnä saa kylmää kyytiä ja rönsyleinikit ja voikukat myös häädön kukkamailta, vaikka kauniita ovatkin. Mitäs ovat niin röyhkeitä, että valtaavat kaiken tilan ja tukahduttavat muut valtavine juurineen!  

Lämpiminä päivinä kasvu on vauhdikasta. Jokainen päivä tuo uusia kukkijoita. Pienten sipulikukkien ja vuokkojen jälkeen puhkeavat narsissit joka kevät yhtä uskollisesti. Ja joka kevät minä niitä filmaan, vaikka kuvista tulee aina samanlaisia. Nämä nyt kuitenkin ovat tämänvuotisia!  Kun narsissit kuihtuvat, tulevat tilalle muut isommat kasvit , mutta sitten taitaa ollakin jo kesä!

Oikealla kuvassa on vielä varsin iloton ja kukaton puutarha 21/4, vappuna näytti jo rehevämmältä. 

¨

Skilloja ja keltanarsisseja.
Skilloja kivikkorinteessä.

Kun tuota yllä olevaa kuvaa katsoo, niin melkein uskoo skillameressäni piilevän Mörrimöykyn pesän. Jaa, että sen pitäisi olla "Korpikuusen kannon alla", mutta voihan täällä olla heidän kesäpesänsä!

Sain pari vuotta sitten näsiän, (Daphne mezereum) taimen. Nyt se kukki ensikerran. Se on vasta pieni, mutta kasvaa vähän isommaksi pensaaksi. Kuvan otin 16/4, mutta se kukkii vieläkin, melkein kuukautta myöhemmin. Se on kaunis sitten, kun ehtii kasvaa isommaksi. Näsiä on hyvin myrkyllinen kaikilta osiltaan. Sen syksyiset punaiset marjat ovat myös kauniit. Pitää varjella pikkulapsia niitä syömästä, eikä pidä itsekään maistella!

Tässä kukkivat krookukset ja lumikellot 8/4 2015.
Posliinihyasintti ja skilla 21/4.

Tänään, kun tätä kirjoitan, on Helatorstai, 14/5 2015. On ollut kaunis päivä monen sateisen päivän jälkeen. Eilinenkin päivä oli todella pimeä ja vettä satoi kovin. Huomiseksikin luvataan sateita jälleen. Kylvötyöt ovat olleet pysähdyksissä jo kauan. Pelloilla seisoo vesi. Pitää olla pitkä pouta, että ne ehtisivät muokkaus- ja kylvökuntoon. Viereisen kuvan olen ottanut 8/4. Valkoiset täplät kuvan keskellä ovat joutsenia, jotka ovat jääneet pellon lätäkköön odottamaan pohjoisten kotivesiensä sulamista, niin luulin, mutta ne ovat siellä nytkin. (Nyt jäivät joutsenet mielikuvituksen varaan, kun ei niitä tässä blogikuvassa näykään! On ne siellä silti, usko vaan!) 

Maisema alempana on jo vihreämpi, kun siinä on heinäpeltoja. Naapurin lehmätkin ovat jo laitumellaan. Heinä hyvin sateella kasvaa. Taidetaan tänä keväänä päästä heinä-ja kylvötöihin yhtä aikaa! Kuvan olen ottanut 3/5. Viimeiset kuvat zoomaten otettuja.

¨

"Katso maalaismaisemaa..." Lähes kilometrin päähän metsänreunaan.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

Nummentonkija | Vastaa 15.06.2015 23.21

Nummentonkija tiedottaa! Hyvät ystävät! Blogisivu on jumissa, en saa sinne nyt mitään. Muutama uusi kuva on sivulla "Kevätkukkia 2015".

aimarii | Vastaa 27.05.2015 15.01

Viihdyin hyvin puutarhassasi ja peltoja katsellen.

Nummentonkija 27.05.2015 22.58

Kiva, jos tykkäät! Näinä päivinä noille pelloille on kylvetty siemeniä aina, kun maa vähänkin kuivaa. Pieniä kuuroja vieläkin välillä tulee.

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

eilen | 22:04

Kiitos, Airi kommentistasi! Kiva, että tykkäät kukistani. Iloisia kesäpäiviä sinulle!

...
eilen | 18:45

IHANIA Kuvia ruusuista ja muista kukkasista. Tykkään kovasti

...
12.07 | 15:01

Kiitos!

...
12.07 | 14:58

Kiitos, Aimarii, kun jaksat kommentoida, vaikka sinulla on blogiystäviä niin paljon!
Toivottavasti saamme lämpimän ja kauniin loppukesän tänne ja sinne pohjois

...
Tykkäät tästä sivusta