Kirjoituksia kuvien kera.

Henry Hudson-ruusussa on kukkia, kiulukoita ja nuppuja yhtä aikaa.

 

 

 

Kaunis elokuu vaihtui sateiseen syyskuuhun. Lämmintä on ja luontokin pysynyt vihreänä ja kukkivana. Vielä ei ole hallaa ollut ja aremmatkin kasvit jatkavat kasvuaan ja kukkimistaan. Muutamat kevätkukatkin ovat innostuneet uuteen kukintaan. Pihat ja puutarhat ovatkin hyvin kauniita. Viljapelloilla ei niin hyvin mene ja sato jäänee pieneksi ja laatukin huonommaksi. Alkukesän kuiva ja kuuma aika verotti kasvuun lähtöä ja oraat jäivät harvoiksi. Kun sitten tuli sateita, alkoi pelloissa runsas jälkiversonta. Valmistumassa olevaan kasvustoon on tullut paljon vihreätä mukaan. Vuosi sitten sato täällä saatiin korjattua suurimmaksi osaksi jo elokuun aikana. Nyt on puitu vasta vähän. Vielä on odotettava monien peltojen tuuleentumista. Kauniita syyspäiviä toivotaan. Aurinkoa sateen sijaan.

Paljon on luonto antanut kerättävää puutarhoissa ja metsissä. Mustikoita ei loppuun saatu, vaikka metsissä paljon ahkeria poimijoita liikkui. Pohjoisen hillasuot loistivat keltaisina ja etelänkin lakkasoilta niitä taisi löytyä ainakin nopeimmille. Nyt kerätään puolukoita ja riittää niitäkin ja karpaloitakin. Sateiden jälkeen metsät täyttyivät sienistä. Herkkutatteja, vahveroita, haperoita ja orakkaita paljon. Vielä on tulossa syksyn sienet, suppilovahverot ym. Pakastimet ovat täyttyneet talvieväistä. Puutarhoissa kypsyvät omenat. Sato on runsas, mutta ei kovin hyvälaatuinen. Mikähän lie ollut, etteivät täällä päin pihlajat kukkineet, eivätkä sitten marjojakaan tehneet. Piti pihlajanmarjakoiden tulla omenoista ruokaansa hakemaan. Ei löydy meidän puutarhasta sellaista omenaa, jossa ei niiden jälkiä olisi. Saa omenoista hilloa, piiraita ja paistoksia tehtyä, mutta työtä riittää, kun niitä nyppii. Paljon pitää viedä metsään peurojen evääksi huonompia. Paljon myös pilaantuu, kun muumiotauti on iskenyt viottuneisiin omenoihin. Niin paljon omenoita on, ettei niitä kaikkia voisikaan säilöä. Aikaa kuluu niitä korjatessa. Jää nyt ” nummentonginta” vähemmälle tänä syksynä, kun tuli tällainen omenasyksy.

Kunpa nyt niin synkänoloinen sadesää muuttuisi aurinkoiseksi, että vilja valmistuisi ja saataisi korjata, sekä tulisi aikaa tehdä piha- ja puutarhatyötkin ajallaan valmiiksi. Saisimme kaikki nauttia ihanista syyspäivistä. Sitä toivon ja uskon, että saammekin! Tuli vain tällaista tekstiä, kun on koko päivän satanut ja niin pimeääkin ollut.

Olen koonnut kauneimpia omenoita kasoihin säilömistä varten ja vienyt "ruuppuja" metsään peuroille, sekä pilaantuneita hävitettäväksi. Seitsemästä puusta riittää askaretta pitkään.
Tämä ruusu kuuluu sammalruusuihin. Sen on jalostanut ranskalainen Laffay. Hän myi paljon ruusujaan Englantiin. Tämän ruusun hän nimesi englantilaisen runoilijan, Edward Youngin Ranskassa julkaistun runokirjan mukaan.

Uusimmat kommentit

30.08 | 18:14

Valamonruusu on vaatimaton ja helppo kasvattaa. Kiitos kommenteista, Aimarii! Ihanaa syksyä sinulle sinne tunturimaille!

...
30.08 | 18:07

Niin minäkin, varsinkin valssien. Kiva, että tulit kanssani elokuun kuutamoiltaan ja ruusutarhaan.

...
30.08 | 18:03

Villinä ruusuna se Suomessa löydettiin ja sitten tunnistettiin George Will`iksi

...
30.08 | 17:54

Niin taisi Laffaykin ajatella!

...